Toezicht met beleid doen

  Hadewych
  • Iedereen (publiek zichtbaar)
  • 22
  Door Hadewych 78 dagen geleden

  Het wemelt van de principes en criteria en kaders en normen voor goed toezicht. Van ‘risicogebaseerd’ tot ‘transparant’, ‘effectief’ en ‘selectief’, ‘eerlijk’ enzovoort. Allemaal waar natuurlijk, maar uiteindelijk gaat het om slechts twee vragen: waar moet je zijn? En hoe moet je het doen?

  Dat hangt er maar vanaf. Het begint met de vraag wat je wil. Wat is de maatschappelijke opdracht die een toezichthouder heeft? Voor welke taken krijg je geld en bevoegdheden?

  De volgende vraag is wat er bekend is. Wat weet je over die maatschappelijke opdracht en over die publieke taken? Over welk domein gaat het, wie spelen daar allemaal een rol, welk beleid en welke regels spelen er, wat gaat er allemaal mis en wat levert dat domein de samenleving eigenlijk op? Wat hebben regering en parlement beoogd toen ze taken bij de toezichthouder belegden, en wat zijn de afwegingen die er zijn gemaakt bij het toekennen van middelen aan de toezichthouder? En wat is er bekend over de effectiviteit van maatregelen? En over de oorzaken en kansen van gevaren en problemen? Op welke manieren kunnen burgers te maken krijgen met ondertoezichtstaande actoren? Welke emoties en belangen en opvattingen hebben burgers en belangengroepen?

  Een mix van strategische doelen en strategische kennis levert visie op: wat wil je, hoe werkt het, wat is jouw rol? Als je daar je beleid op baseert, de keuzes die je maakt over waar je gaat kijken en hoe je opereert, kan je dat ook uitleggen. Dat is niet alleen handig bij het transparant zijn in de hoop dat je gezag en legitimiteit verwerft, het helpt ook bij het evalueren – heb je de juiste dingen gedaan en heb je die dingen op een goeie manier gedaan? Daar leer je van: het levert kennis op om nog beter te zijn.

  Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers