Navigatiemenu

Toezichthouders

Laatst bijgewerkt op 761 dagen geleden door Hadewych

Inspecties mogen keuzes maken en prioriteiten stellen, maar geen categoriën regels compleet uitsluiten.


 

Kritiek op het Europese bankentoezicht is ook interessant voor Rijksinspecties. In andere lidstaten of op EU-niveau wordt wel vaker gedacht dat alleen totaal-toezicht goed toezicht is. Ondertoezichtstaanden moeten extreem veel informatie aan toezichthouders doorgeven en dat geeft de illusie dat er zicht is op wat er gebeurt.

“De sector is een ‘moving target’ dat beweegt om allerlei redenen die niet te overzien zijn. In zo’n geval moet je als toezichthouder maar één ding doen en dat is elke nacht wakker liggen en je suf piekeren over dingen die je zou kunnen missen.” en “De toezichthouder heeft in het huidige klimaat veel meer te verliezen door ergens ruimte te geven, dan door ergens ruimte weg te nemen. Als hij de teugels laat vieren en het gaat mis, wordt hij morgen op alle voorpagina’s afgemaakt.”


 

SMV-voorzitter Van Vollenhove pleit voor het fuseren van alle Rijksinspecties, of toch in elk geval alle toezichthouders die veiligheid moeten borgen.

Hier het radio-interview van 12 september.

Hier de brief van de SMV aan programmacommissies die de verkiezingen aan het voorbereiden zijn.

Hier een artikel over de uitspraken van Van Vollenhove en Joustra.

Hier de Aanwijzingen inzake de Rijksinspecties.

Hier de kabinetsreactie op de vragen van Bashir.

Hier kan Argos (VPRO radio 1) worden terugbeluisterd, waarin Van Vollenhove pleit voor de vorming van één nationale inspectiedienst omdat de huidige inspecties 'te braaf' zijn.

Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers