Navigatiemenu

Rijksoverheid

Laatst bijgewerkt op 756 dagen geleden door Hadewych

I-interim Rijk organiseerde een kennismarkt waarbij Big Data en Data Science initiatieven binnen de overheid bij elkaar werden gebracht. Er blijken al veel experimenten en oefeninitiatieven te lopen, maar dat levert nog niet zo heel veel op. Bovendien wordt er nauwelijks kennis en ervaring uitgewisseld; hetzelfde wiel wordt steeds weer opnieuw uitgevonden.

Een paar noties:

 • De verschillende universitaire datascience groepen willen vreselijk graag samenwerken met de overheid, mits het om langdurige samenwerking gaat. De overheid kan interessante opgaven, complexe problemen en mogelijk ook data leveren.
 • Vanuit het Rijk zouden we beter inzicht willen hebben in de onderscheiden positioneringen van de universiteiten. Het gaat onder meer om:
 • Er worden ook stageplaatsen voor (aankomende) datascientists gezocht.
 • Data die voortkomen uit sensing zijn goed te gebruiken voor decision support. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij RWS om onderhoudsschema’s voor bruggen en tunnels te optimaliseren.
 • Tendernet gebruikt data-analyses voor forecasting.
 • In de vreemdelingenketen zijn uitvoeringsorganisaties (horizontaal) data gaan delen (met gebruik van METiS), omdat ze op een andere manier het werk niet aankonden.
 • Bij OCW is er een meer ‘verticale’ samenwerking van allerlei partners in de onderwijsketen, publiek en privaat.
 • De aanwezige wetenschappers vonden dat de morele vraagstukken bij de overheid teveel vernauwd werden tot alleen privacy. Bij responsible data analytics gaat het om FAST: fair, accuraat, safe en transparant.
 • Je moet rekening houden met aansprakelijkheid voor (de schadelijke gevolgen van) datalekken.
 • VenJ en BZK hebben intern competence networks georganiseerd om samen leren te stimuleren.
 • Online samenwerken kan met gebruik van Hadoop of bijvoorbeeld door informatiedelen via Reddit.
 • Datagebruik vereist platte en ontkokerde organisaties en samenwerking met verschillende soorten organisaties, publiek en privaat, met verschillende rollen en functies in het beleidsproces.
 • In Tilburg (TILT) zijn verschillende juristen (Nadia Purtova) deskundig t.a.v. datagebruik.

 

Maarten Vleugel:

Een aantal aanvullende/corrigeerde punten bij deze noties van mijn kant:

-Er werd de zaal gevraagd naar de opbrengst van de Big Data-initiatieven. Na een korte stilte kwamen er toch een aantal organisaties die hun opbrengsten deelden, het is dus niet zo dat hun initiatieven nog niets opleveren.

-Het ging volgens mij om FACT. Waarbij de C staat voor confidentiality.

-De opmerking over de vreemdelingenketen ging over het recentelijke bij elkaar brengen van data-analisten in de keten om samen analyses te maken. Niet omdat ze het werk niet aan konden. Of hierbij METIS wordt gebruikt is de vraag, wellicht alleen voor de IND-informatie, want het is de Business Analytics tool van de IND.

-Hadoop is niet voor online samenwerken. Het is "een open-source software raamwerk waarmee applicaties data in een gedistribueerde omgeving kunnen verwerken. Het komt erop neer dat grote datasets in kleinere blokken worden opgedeeld en verspreid over meerdere computers zodat deze parallel verwerkt kunnen worden."

Groet,

Maarten Vleugel, Inspectie VenJ


 

Ook gemeenten proberen beter te werken (goedkoper en effectiever) door slim gebruik van ict, goeie algoritmen/indicatoren en informatie delen tussen diensten.

Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers