Navigatiemenu

Meldingsmotieven

Laatst bijgewerkt op 754 dagen geleden door Hadewych

Uit onderzoek van Van Erp en Loyens (Universiteit Utrecht) blijkt dat concurrentievervalsing de belangrijkste reden is om misstanden bij een onderneming te melden bij handhavingsinstanties. In dit nieuwe onderzoek dat Handhaving en Gedrag uitbrengt, is meldgedrag van overtredingen door externe omstanders voor het eerst wetenschappelijk onderzocht.

Concurrenten, leveranciers of ketenpartners zijn vaak op de hoogte van misstanden in organisaties waarmee zij een professionele relatie hebben. Wat zijn hun beweegredenen om een misstand te melden bij handhavingsinstanties en wat zijn hun ervaringen? In het nieuwe onderzoek dat Handhaving en Gedrag uitbrengt, worden deze vragen voor het eerst wetenschappelijk beantwoord.

Uit het onderzoek ‘Horen, zien en spreken: een onderzoek naar meldgedrag van misstanden door externe omstanders’ van Van Erp en Loyens blijkt dat concurrentievervalsing vaak de belangrijkste beweegreden is. Het gaat dan vooral om situaties waarin een concurrent goedkoper diensten kan aanbieden en waarbij vermoedens bestaan dat bespaard wordt op veiligheid, of het verkrijgen van vergunningen/toelatingen. Soms is rechtvaardigheidsgevoel een secundaire reden.

Horen, zien en spreken

De publicatie is met name bedoeld voor beleidsmakers in het toezicht. Daarnaast is deze uitgave ook relevant voor wetenschappers op het grensoverschrijdende gebied van criminologie, bestuurskunde, organisatiekunde en rechten. De publicatie is zowel digitaal als gedrukt te verkrijgen via het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) en BOOM Lemma.

Handhaving en gedrag

Deze publicatie is een nieuwe uitgave in de reeks ‘Handhaving & Gedrag’. Handhaving en Gedrag is een interdepartementaal samenwerkingsprogramma en is opdrachtgever voor gedragswetenschappelijk onderzoek relevant voor handhaving en naleving van regelgeving. Het programma bouwt aan wetenschappelijke kennis over mechanismen die ten grondslag liggen aan naleving of overtreding van regelgeving en de wijze waarop de overheid dit gedrag kan beïnvloeden. De centrale vraag is hoe het nalevingsgedrag van burgers, bedrijven en instellingen kan worden verklaard vanuit de kenmerken en motieven van de doelgroep en de omgevingsfactoren, waaronder de handhaving. Daarmee draagt het programma bij aan de kwaliteit van de handhaving.

Voor een kort introductiefilmpje over het onderzoek klik hier.

Voor de digitale versie van het onderzoek klik hier.

Voor een gedrukte versie van het onderzoek klik hier.

 

Noot voor de redactie:

Betreft     : nieuwe studie Van Erp en Loyens (Universiteit Utrecht): ‘Horen, zien en spreken:

                 een onderzoek naar meldgedrag van misstanden door externe omstanders’

Reeks      : Interdepartementaal onderzoeksprogramma Handhaving en Gedrag

Uitgever   : BOOM

Datum      : januari 2017

Publicatie: per direct

Contact: jorik.vanbijlert@hetccv.nl,  06 261 62 834

Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers