Navigatiemenu

Lessons learned over toepassing gedragsinzichten

Laatst bijgewerkt op 665 dagen geleden door Hadewych

Lessen die geleerd kunnen worden uit de ervaringen van BITs (behavioral insights teams):

  1. Maak gebruik van bestaande administratieve data die overheden verzamelen om snelle, goedkope tests te doen. Door kleine variaties in een interventie en een slimme opzet van tests kom je er eenvoudig achter wat het beste werkt.
  2. Zorg dat je input krijgt van uitvoerders en inspecteurs die contact hebben met de doelgroep. Daardoor leer je de doelgroep goed kennen en kan je onderzoeken wat er in de praktijk gebeurt.
  3. Hou rekening met mislukkingen. Een beleidsmaker in Den Haag kent de praktijk onvoldoende; een inspecteur heeft onvoldoende zicht op algemene ontwikkelingen. De kans is groot dat het niet meteen lukt om hun verschillende soorten kennis succesvol met elkaar te verbinden.
  4. Kies voor kosteneffectieve interventies – liever een goedkope, eenvoudige interventie dan een geavanceerde en dure, als het totale effect in het eerste geval de kosten rechtvaardigt.
  5. Zet (in eerste instantie) experimenten zó op dat er gemeten wordt of een set van maatregelen overall effectief is. Dat kan ten koste gaan van exacte kennis over welk element van het beleid op welke manier werkt, maar levert wel informatie op die politiek relevant is. Later kan dan meer academisch worden uitgezocht welke mechanismen er aan de orde zijn.
  6. Test meerdere maatregelen tegelijk, zodat je inzicht krijgt in welke maatregel beter werkt dan andere.
  7. Perfectie is de vijand van het goeie: begin simpel, bijvoorbeeld met interventies die elders hun waarde al bewezen hebben.

Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers