Navigatiemenu

Verantwoording over algoritmen

Laatst bijgewerkt op 587 dagen geleden door Hadewych Reacties (1)

Aangezien steeds meer overheidsbeleid en voor burgers relevante beslissingen gebaseerd worden op algoritmische redeneringen en kunstmatige intelligentie, wordt het tijd dat er publiek verantwoording afgelegd wordt over algoritmen. Bovendien moeten de normen en waarden die ingebouwd zijn in een ki-besluitvormingsproces ter discussie worden gesteld. Tenslotte moeten de data gecontroleerd en gecorrigeerd worden zodat men kritisch blijft over de betrouwbaarheid en accuratesse.

Dat kan alleen als transparant en begrijpelijk wordt gemaakt hoe een algoritme is opgebouwd en hoe het werkt en als de uitkomsten ervan onafhankelijk worden getoetst op bias en validiteit.

Als transparantie, verantwoording en onafhankelijke controle goed gebeuren, kunnen Big Data, ki en algoritmen goeie ondersteuning bieden bij risicoprofilering en preventie, en bij effectiviteitsmetingen en sociaal-wetenschappelijk onderzoek naar werkingsmechanismen. Maar gelijke behandeling en rechtvaardigheid brengen wel kosten met zich mee.

Reacties

Volgorde van reacties: Aantal: Automatisch laden:

Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers