Navigatiemenu

Governance rond voedselveiligheid

Laatst bijgewerkt op 581 dagen geleden door Hadewych

Hajer, Van Tatenhove, Laurent, Nieuwe vormen van governance; Een essay over nieuwe vormen van bestuur met een empirische uitwerking naar de domeinen van voedselveiligheid en gebiedsgericht beleid, RIVM 2004

In 2004 was het denken in termen van 'netwerkregie' en 'governance' in plaats van 'government' nog vrij nieuw. Governance is een meerduidig concept dat steeds betrekking heeft op de interactie tussen publieke en private actoren in een mix van formele en informele praktijken. De auteurs onderscheiden vormen van governance als beschrijving van vormen van bestuur, en normatieve sturingstheorie.

Aan de hand van een vergelijking van de Nederlandse en de Britse reactie op de BSE-crisis wordt gesteld dat de Britten veel innovatiever waren dan de Nederlanders. De Britse benadering bood een mix van communicatie, leren en regulering die gericht was op het herstel van institutioneel vertrouwen. Baanbrekend was dat de FSA (food standards agency) helderheid gaf over onzekerheden. Juist die openheid over het zoeken naar de beste manier om voedselveiligheid te reguleren werd haar handelsmerk.

In de conventionele (Nederlandse) benadering daarentegen werden assessment, management en communicatie van risico's van elkaar gescheiden gehouden. Daardoor werd een kenmerk van moderne governancebenaderingen ondergraven, namelijk dat stakeholders en burgers ook als kennisbron op waarde worden geschat en dus juist ook bij de assesment van risico's een belangrijke rol krijgen toebedeeld.

Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers