Navigatiemenu

Vos, De Bree, Zuurstof in het systeem

Laatst bijgewerkt op 438 dagen geleden door Hadewych

Vos en De Bree betogen in  Zuurstof in het systeem dat regels met beleid moeten worden gemaakt, toegepast en gehandhaafd, zodat mensen integer en professioneel kunnen handelen. Overregulering leidt tot automatische onresponsieve toepassing van voorschriften, waardoor grote risico’s ontstaan.

Integer en professioneel handelen is handelen op basis van waarden en principes. Er zijn verschillende juridische en systeemmogelijkheden om mensen te motiveren en te faciliteren om zo goed mogelijk te werk te gaan.

Bij het vorm geven van een management control systeem gaat het om het volgende: hoe kan je de uitvoering van de activiteiten van een organisatie – gericht op het invulling geven aan haar doelstellingen – zo goed mogelijk organiseren, hoe kan je risico’s daarbij zo goed en tijdig mogelijk signaleren en daarmee rekening houden, hoe kan je je medewerkers motiveren een optimale bijdrage te leveren aan die activiteiten vanuit verbondenheid met de doelstellingen en alertheid op risico’s?

Het functioneren van een management control systeem zal moeten leiden tot vertrouwen van de leiding in het functioneren van zowel de afzonderlijke medewerkers als de organisatie als geheel, gebaseerd op (bewezen) professionaliteit.

Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers