Wetenschap is ook maar een mening

Laatst bijgewerkt op 362 dagen geleden door Hadewych

Artikel in NRC 19 maart 2018 (‘Ons voedsel is veiliger dan ooit; Interview Andreas Hensel Directeur Bundesinstitut für Risikobewertung) over het (gebrek aan) vertrouwen in kennis en wetenschap:

Hoe verklaart u dat wetenschappelijke inzichten soms worden afgedaan als „ook maar een mening”?

„Bij wetenschap hoort dat er vaak verschillende opvattingen en controverses zijn, soms zelfs een zekere kakofonie. Maar uiteindelijk wint altijd het betere argument. Buiten dit systeem kan je makkelijk de indruk krijgen dat er niet ‘één wetenschappelijke waarheid’ bestaat.

„Nou is de wetenschap ook niet in het bezit van de absolute waarheid, maar ze zoekt er wel naar, in een nooit eindigend, stapsgewijs proces van zelfcorrectie. Wat overdreven zou je kunnen zeggen: fout voor fout benadert de wetenschap de waarheid, Fehler für Fehler kommt sie die Wahrheit näher.”

Heeft het wantrouwen tegen de wetenschap te maken met de populariteit van de sociale media?

„Dat speelt een grote rol. Met dr. Google is iedereen in 15 minuten een expert. Dan voelt men zich voldoende geïnformeerd om bij wetenschappelijke kwesties inhoudelijk mee te discussiëren. Het resultaat is vaak een soort Facebook-wetenschap, waarbij iedereen zijn zegje doet. Als je dan vaststelt dat die persoonlijke mening strijdig is met wetenschappelijke feiten, dan reageren veel deelnemers aan de discussie agressief. Tegelijk worden instellingen als de onze in het openbaar zwart gemaakt wanneer onze wetenschappelijke oordelen niet bij een persoonlijke overtuiging of bij een bepaalde politieke agenda passen.”

 

Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers