Navigatiemenu

Voedsel en warencriminaliteit

Laatst bijgewerkt op 288 dagen geleden door Hadewych

Artikel over bijzonder strafrecht, dat onder meer betrekking heeft op fraude met voedsel en waren.

“Gezien de toegenomen maatschappelijke belangstelling voor voedselkwaliteit, de lopende strafzaken en het wetenschappelijke onderzoek, valt te verwachten dat voedselfraude nog wel even op de agenda blijft. Het is te hopen dat ook de strafrechtswetenschap over het thema gaat schrijven. Dat zal enerzijds de toepassing van de leerstukken en jurisprudentie uit het economisch strafrecht op het levensmiddelenrecht zijn. Anderzijds is een onderzoeksvraag welke bijzondere kenmerken voedselfraude en levensmiddelenrecht hebben die een aanpassing van het bijzonder strafrecht op dit terrein nodig maken.”

“Een verschil met andere criminaliteitsvormen in het bijzonder strafrecht is hier de rol van de consument. Voedselproducten zijn tastbaarder dan financiële derivaten en schade is zichtbaarder en meer individualiseerbaar dan die van milieuvervuiling. De consument speelt hier een interessante dubbelrol: enerzijds is de consument slachtoffer maar anderzijds is de consument ook medeverantwoordelijk omdat de wensen en het gedrag van consumenten de criminogene prikkels genereren voor voedselfraude. Interessant is dat de in de criminologie onderzochte rationalisaties waarmee daders de ernst en verwijtbaarheid van hun gedrag neutraliseren, ook bij consumenten worden gevonden wanneer zij hun voedselkeuzes proberen te rechtvaardigen. We vertellen onszelf dat we verantwoord en duurzaam voedsel kopen, maar kiezen in de supermarkt toch voor plofkip: het zogenaamde attitude-behavior-gap.3 Voedselautoriteiten in binnen- en buitenland zien ook een derde rol voor consumenten: die van ‘guardian’ of aangever. Hoewel veel voedselfraude moeilijk te detecteren is, moet mobiele techniek de consument helpen om de authenticiteit van gekochte waar te beoordelen en fraude te melden.”

Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers