Navigatiemenu

Should we fear artificial intelligence?

Laatst bijgewerkt op 344 dagen geleden door Hadewych

Ten behoeve van het Europees Parlement is onderzocht (door een panel en aan de hand van vier essays) of er maatschappelijke gevaren zijn door kunstmatige intelligentie (AI).

Besproken worden:

  • Het gevaar dat AI zichzelf steeds verbetert en zich verzet tegen controle door mensen, waardoor de mensheid overbodig wordt.
  • Het gevaar van autonome wapens.
  • Het gevaar van kunstmatig bewustzijn, zodat ook robots (morele) rechten claimen.
  • Het gevaar van totale automatisering/robotisering, waardoor de werkloosheid oploopt tot 100%.
  • Verlies van sociale cohesie.
  • ‘Unknown unknowns’: AI-gerelateerde risico’s zullen pas in een laat stadium, bij toeval, duidelijk worden.

De meningen zijn verdeeld over de risico’s, dus over de vraag hoe groot de kansen hierop zijn. Er is wel overeenstemming over het grote gevaar van autonome wapens en inzet van AI om mensen te onderdrukken. Ook bestaan er grote zorgen over de intransparantie van besluitvormingsalgoritmen, verbonden met de risico’s van bias en discriminatie.

De sociaal-economische gevolgen van AI zijn vrij onomstreden: stijlere inkomenscurve en grotere inkomensongelijkheid; grotere baanonzekerheid (flexibilisering) en nieuwe verdienmodellen waarin techgiganten wereldwijde monopolies vormen.

De sociale cohesie komt onder druk te staan door het oogsten van menselijke aandacht en het verpakken van aandacht voor specifieke targeting en keuze-architectuur.

Should we fear artificial intelligence?Should we fear artificial intelligence?

Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers