Effectiviteit van de interventie beleggingswaarschuwing

Laatst bijgewerkt op 259 dagen geleden door Hadewych

Wilte Zijlstra en Nynke van Egmond (AFM) hebben de Vide publicatieprijs gewonnen met onderzoek naar de effectiviteit van waarschuwingen. Met een experiment hebben ze aangetoond dat er een effect is van de waarschuwing dat de AFM geen toezicht houdt op een bepaald beleggingsproduct, maar dat dat effect klein is, betrekking heeft op intenties (waarbij gedrag niet onderzocht is), en dat het effect groter lijkt te zijn als de waarschuwing nieuw is voor de potentiële beleggers.

Op deze manier laten ze zien dat het heel zinvol is om de effectiviteit van interventies te onderzoeken. Niet alleen kan een toezichthouder aan de hand van zo’n onderzoek besluiten om wel of niet te interveniëren, ook de vormgeving of uitvoering van de interventie kan ermee worden verbeterd.

Het artikel laat verder ook zien dat dergelijk ex ante effectevaluatie door middel van een rct niet eenvoudig generaliseerbaar is. Toezichthouders zullen dus steeds opnieuw af moeten wegen of zij een interventie onderzoeken en welke onderzoeksmethode het beste is voor een effectonderzoek.

Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers