Wetenschappelijk onderzoek voor de toezichtpraktijk

Laatst bijgewerkt op 246 dagen geleden door Hadewych Reacties (1)

Volgens Aute Kasdorp maken toezichthouders in de zorg, of voedselveiligheid, gebruik van wetenschappelijke kennis, maar toezichthouders in andere domeinen doen dat weinig. Dat komt enerzijds door de grote afstand van wetenschappelijke inzichten tot de praktijk, maar ook doordat toezichthouders er geen tijd voor vrijmaken en doo conservatisme bij toezichthouders die liever blijven doen wat ze altijd al deden.

Reacties

Volgorde van reacties: Aantal: Automatisch laden:
  • Hadewych
   Hadewych 246 dagen geleden

   Ha Aute,

   een kritische noot, voortkomend uit de hoge verwachtingen die ik van je heb op basis van eerdere vlogs en teksten: ik had gehoopt op meer inzicht in wat we kunnen doen om wetenschap en toezicht grondig aan elkaar te verbinden, en/of wat aandacht voor wat er al is en de vraag waarom dat maar niet voldoende is. Denk aan de toezichtwetenschapsagenda, academische werkplaatsen, kennisbijeenkomsten, congressen als handhaving & gedrag, het kennisknooppunt, Academie voor Toezicht, enz. Dat gaat allemaal grotendeels over kennis – strategie verbinding, daarnaast gebeurt er ook nog wel een en ander op het operationele niveau maar terecht verwijs je daarvoor naar NVWA en IGJ, waarbij denk ik ACM, IGK en IvhO en anderen toch ook wel goeie pogingen doen.

   Ik ben het met je eens dat medewerkers uitgedaagd zouden moeten worden om meer hun licht op te steken bij onderzoekers. Daarnaast moet een nieuwsgierige houding worden gestimuleerd, openheid voor nieuwe kennis dus enige neiging tot evaluatie en zelfreflectie, en een outcomegerichte organisatie. Waar je niks over zegt, en waar ik ook nog steeds het ei van Columbus nog niet voor heb, is hoe je dat allemaal voor elkaar krijgt. Hoe daag je medewerkers uit, hoe zorg je dat ze nieuwsgierig zijn en willen leren, hoe organiseer je een lerende dus continu evaluerende organisatie? En dat allemaal proportioneel, dus het onderzoeken, evalueren en leren mag nou ook weer niet teveel tijd of geld kosten.

   Ik wacht met spanning op je vervolgblog, in de hoop dat ik je voldoende heb uitgedaagd om hier net zulke slimme dingen over te zeggen als je gebruikelijk doet ;-)

   Groet,

   Hadewych

  Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers