Navigatiemenu

Presentatie Gerben Feddes (RDW) over toezicht op zelfsturende autos

Laatst bijgewerkt op 192 dagen geleden door Hadewych

Gerben Feddes (RDW) laat zien dat er veel geleerd kan worden door dingen uit te proberen, al dan niet met vrijwillige medewerking van ondertoezichtstaanden. Niet met hypes meejuichen maar alles onderzoeken.

Het helpt ook als het uiteindelijke maatschappelijke doel voor ogen wordt gehouden (veilig verkeer, minder milieubelasting e.d.) en als de publieke instantie in een samenwerkingsverband bij de eigen taak en rol blijft, maar tegelijk wel bereid is om nieuwe mogelijkheden te verkennen en risico’s durft te nemen.

Als innovatie gestimuleerd moet worden, is er ook innovatie van regulering nodig. Gedetailleerd voorschrijven hoe een voertuig eruit moet zien om veilig genoeg te zijn, of exacte scenario’s beschrijven (als er dit gebeurt, moet het voertuig zo reageren), werkt niet.

Gerben pleit voor de ontwikkeling van een rijbewijs voor voertuigen: de producent moet aantonen dat het voertuig goed genoeg is om in het verkeer, met de bestaande ingewikkelde infrastructuur en allerlei voorkomend menselijk gedrag, veiliger te bewegen dan een menselijke bestuurder.

Toezicht wordt daarmee meer en meer een totaalblik op voertuig, infrastructuur en gedrag dus een samenwerking van RDW, RWS en CBR.

 Dia's van Gerben (gebruikt tijdens de kennisbijeenkomst op 6 september): presentatie RDW 

Zie ook de column van Marc Hijink in de NRC van 4 september 2018: Een robot kan niet vloeken

Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers