Navigatiemenu

Expertmeeting over ethical business regulation

Laatst bijgewerkt op 64 dagen geleden door Hadewych

De inspectieraad organiseerde op 17 januari een expertmeeting over ethical business regulation. De keynote werd geleverd door prof. Christopher Hodges. Voorzitter was prof. Judith van Erp en deelnemers waren Warna Munzebrock (AT), Michael Kowalski (IJenV), Paul van Lieshout (ISZW), Jos Verkroost (IvhO), Jan van de Heuvel (IR, ANVS), Danny van Dijck (AFM), Robert Mosch (AFM), Cateautje Hijmans van den Bergh (ACM), Hadewych van Kempen (BIR).

Chris behandelde in vogelvlucht het empirisch bewijs over de werking van regels. Afschrikking en straffen werken zelden, een moreel appèl werkt meestal wel. Om een moreel appèl op mensen te doen, om hen ervan te overtuigen of ertoe te verleiden om te doen wat juist is (waaronder de regels naleven), en dat ook voortdurend te doen, is een open cultuur/just culture nodig. Mensen zullen fouten en incidenten pas rapporteren als ze erop kunnen vertrouwen dat ze niet gestraft zullen worden. Het rapporteren van fouten en incidenten is noodzakelijk om leren mogelijk te maken. Een ‘goeie organisatie’ (ethical business) zal vervolgens ook nagaan hoe het incident heeft kunnen gebeuren, dus waar zit de systeemfout, in plaats van te zoeken naar wie iets te verwijten valt.

Volgens Chris moeten toezichthouders beoordelen of ondertoezichtstaanden zich ontwikkelen naar ethical organisations. Als er geen leerproces, posititeve ontwikkeling of bereidheid daartoe is dan moet een regelovertreder alsnog hard gestraft worden.

Er worden steeds meer handvatten ontwikkeld om organisatieculturen te classificeren en te beoordelen. Zo is er de Barrett cultural values assessment.

Barrett cultural values

 

 dias Hodges Hier de dia’s van Christopher Hodges presentatie.

 

Als spinoff van de regulatory delivery conferenties die de afgelopen jaren door het Britse ministerie van economische zaken werden georganiseerd wordt er een internationaal kennisnetwerk opgericht: het International Network for Delivery of Regulation (INDR). Het netwerk zal open staan voor individuele leden en voor organisaties, en seminars en conferenties organiseren over regulatory delivery (vrij vertaald: uitvoering en handhaving van beleid / doelmatig beleid). Aankondigingen over het INDR zullen op het kennisknooppunt worden gepubliceerd.

Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers