Geschiedenis van de privacytoezichthouder

Laatst bijgewerkt op 61 dagen geleden door Hadewych

Artikel over de geschiedenis van de Autoriteit Persoonsgegevens, toezichthouder t.b.v. privacy.

"Als Madeleine McLaggan in september 2006 door Kohnstamm wordt binnengehaald om het bestuur van de privacywaakhond te versterken, gelooft ze nauwelijks wat ze aantreft. ‘Een toezichthouder die heel veel adviseerde, veel beschreef, observeerde, en die met partijen aan tafel ging zitten. Praten praten praten! Ondernemingen probeerden zo veel mogelijk dekking te krijgen. Terwijl ondernemen betekent dat je zelf zorgt dat je aan de wet voldoet, niet dat de toezichthouder mee gaat ontwerpen, dat kan gewoon niet.’"

"Corien Prins, hoogleraar recht en informatisering en huidig voorzitter van de wrr, vindt dat de privacytoezichthouder te lang klachten van burgers heeft genegeerd. ‘Als je niet bij de toezichthouder terechtkunt, waar moet je dan heen? De rechter? Die drempel is hoog.’"

"De politieke keuze om de privacywaakhond al die jaren klein en onmachtig te houden wreekt zich nu. De Autoriteit heeft last van groeistuipen. Door de kennisachterstand van de nieuwe mensen, vele klachten en extra taken, loopt ze achter de feiten aan."

Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers