Navigatiemenu

Boze burgers, emoties en gevoelens van onveiligheid

Laatst bijgewerkt op 51 dagen geleden door Hadewych

De kans op schade of letsel voor Nederlandse burgers neemt af, maar op die boodschap wordt vaak hysterisch gereageerd.

In het boek Hysterie. Een cultuurdiagnose duikt Schuilenburg in de geschiedenis van de hysterie, buigt hij zich over de manier waarop nieuwe technologieën de hedendaagse hysterie voeden, onderzoekt hij pogingen van de overheid om de hysterie van het volk te ontzenuwen en plaatst hij de hysterie rondom migratie in historisch perspectief.

Schuilenburg ziet de hysterie “als het punt waarop gevoelens als woede, frustratie en een verlies aan geborgenheid iemand te veel worden. Hysterie ontstaat wanneer mensen de controle over hun leven kwijt denken te zijn, wanneer ze zich slachtoffer voelen van een systeem, en zich daar op een overdreven manier over uiten.”

“Niet dat mensen nu in groten getale hysterisch zíjn, maar ze uiten zich wel steeds vaker hysterisch. Daar spelen sociale media ook een rol in: die faciliteren hysterisch gedrag en maken het besmettelijk. Facebook en Twitter varen wel bij opwinding, want hysterische berichten worden meer gedeeld. En omdat ze meer gedeeld worden, is de hysterie ook besmettelijker.”

“In zijn boek beschrijft Schuilenburg ook de manier waarop politici en de overheid met het kennelijk erg levendige gevoel van onveiligheid omspringen. Door allengs meer regels en wetten op te stellen, door meer en meer blauw de straat op te sturen en door etnisch te profileren wordt gepoogd alle onveiligheid uit te bannen.

En ook: door meer boetes uit te schrijven, meer camera’s op straat te hangen.

Het paradoxale gevolg is dat het gevoel van onveiligheid daardoor eerder groter dan kleiner wordt – met name onder minderheden, die doorgaans het doelwit van deze ‘hysterische’ maatregelen zijn, zoals Schuilenburg ook steeds hoort in de wijken waar hij onderzoek doet.”

Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers