Navigatiemenu

Burgers over risico's en incidenten

Laatst bijgewerkt op 50 dagen geleden door Hadewych

Burgers over risico’s en incidenten

De opbrengst van de vier uitgevoerde onderzoeken is dat de Nederlandse burger meerdere gezichten heeft.

Nederlanders hebben een realistische kijk op aard en de relatieve omvang van risico’s: vrijwel niemand denkt dat risico’s kunnen worden uitgebannen en een grote meerderheid van hen heeft een realistische kijk op welke risico’s groot en klein zijn.

Waar het gaat om het te voeren risicobeleid is een spagaat zichtbaar. Aan de ene kant willen burgers wanneer zij ‘als consument’ mogen kiezen dat de overheid meer investeert in veiligheid zonder met de kosten rekening te houden en zonder daarvoor te willen betalen in de vorm van belastingen. Aan de andere kant blijkt dat dezelfde burgers, eenmaal geïnformeerd, desgevraagd zelf als bestuurder rationeel zouden besturen op basis van het algemeen belang en op basis van kosten-batenanalyses.

Ook na incidenten zijn dergelijke spagaten zichtbaar: Nederlanders willen dat de overheid snel maatregelen neemt om herhaling te voorkomen maar in de positie van bestuurder geplaatst zouden ze toch naar de kosten en baten kijken. Evenzo wil men dat de overheid veel aandacht geeft aan slachtoffers maar zonder dat er ongelijkheid wordt gecreëerd met de behandeling van slachtoffers van ‘gewone’ ongevallen.

Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers